Vinarija

Na jugu Crne Gore u basenu Skadarskog jezera nalazi se crmnička regija od davnina poznata po uzgoju vinove loze i proizvodnji crnog vina “VRANAC“ vrhunskog kvaliteta i domaće rakije.

Nedaleko od Skadarskog jezera nalazi se selo Donji Brčeli na 300m nadmorske visine. Njegov položaj i infrastruktura  je veoma dobra jer je od mora udaljeno 18 km, Cetinja 21km, Podgorice 36 km tako da spaja kontinentalni i primorski pojas.Selo je po mnogo čemu poznato, tu su Balšići podizali svoje zadužbine, u XVIII v.Vladika Danilo je sagradio svoju zimsku rezidenciju Manastir Petrovića, u XV v. Jelena Balšić je podigla Manastir u Donjim Brčelima u okviru kojeg se nalazi crkva Sv.Nikole u kojoj je sahranjen car Šćepan Mali.

Porodica Kopitović se u Donjim Brcelima naselila  u XV vijeku i od davnina se bavi uzgojem vinove loze prvenstveno sorte vranac i u nesto manjim kolicinama kratosije. Vinogradi se nalaze na idealnoj nadmorskoj visini, obasjani velikim brojem sunčanih dana koje izlazi iza brda Sojak i plodnoj zemlji. U okviru kuće se nalazi konoba preko trista godina stara koja je služila za proizvodnju i čuvanje vina i rakije. Tradicija se nastavlja uz primjenu neophodnih savremenih tehnoloških metoda koje ne mijenjaju već odavno prepoznatljiv kvalitet crmničkog vina. Vino i rakija se proizvodi u ograničenim količinama, jer se time želi postići dobar kvalitet.

U sklopu porodične kuće  napravljena je degustacioni restoran u autenticnom stilu u kojem vam se pruža prilika da probate domaće vino i rakiju kao i domaću tradicionalnu kuhinju.Takođe u programu imamo jednodnevni izlet u koji su uključeni obilazak manastira i crkve kao i( po želji) kupanje na rijeci Opačac.

Za sve ljubitelje vina, rakije, domaće kuhinje i seoskog ambijenta ovo je pravi izbor.

brceli10025
Konoba
DSC01639
Degustaciona sala
Organizovani izleti

This post is also available in: English

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment