O nama

Na jugu Crne Gore u basenu Skadarskog jezera nalazi se crmnička regija od davnina poznata po uzgoju vinove loze i proizvodnji crvenog vina od autohtonih sorti vranac, kratošija i lisica.

Nedaleko od Skadarskog jezera, na sedmom kilometru od Virpazara nalazi se selo Donji Brčeli na 300m nadmorske visine. Položaj i infrastruktura sela je veoma dobra jer je od mora udaljeno 18 km, Cetinja 21 km, Podgorice 36 km tako da spaja kontinentalni i primorski pojas. Selo je po mnogo čemu poznato, tu su Balšići podizali svoje zadužbine, u XVII v. Vladika Danilo je sagradio svoju zimsku rezidenciju Manastir Petrovića, u XV v. Jelena Balšić je podigla Manastir u Donjim Brčelima u okviru kojeg se nalazi crkva Sv. Nikole pri kojoj je sahranjen car Šćepan Mali.

Porodica Kopitović se u Donjim Brčelima naselila u XV vijeku i od davnina se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom crvenih vina od autohtonih sorti. Vinogradi se nalaze na idealnoj nadmorskoj visini, obasjani velikim brojem sunčanih dana i plodnoj zemlji.

U okviru kuće se nalazi konoba preko trista godina stara koja je služila za proizvodnju i čuvanje vina i rakije. Tradicija se nastavlja uz primjenu neophodnih savremenih tehnoloških metoda koje ne mijenjaju već odavno prepoznatljiv kvalitet crmničkog vina. Vino se proizvodi u ogranočenim količinama jer se želi postići dobar kvalitet.

U sklopu porodične kuće napravljen je degustacioni restoran u autentičnom stilu u kojem vam se pruža prilika da probate domaće vino i rakiju kao i domaću tradicionalnu kuhinju.

Za sve ljubitelje vina, rakije i domaće kuhinje i seoskog ambijenta ovo je pravi izbor.

This post is also available in: English